Delar som är relevanta titta på för att göra en tyst dator är (utan inbördes ordning):
- Datorlådan
- Nätaggregatet
- Moderkort
- CPU
- CPU-kylare
- Grafikkort
- Hårddisk
- Minne
- DVD/CD-ROM-läsare
Även för mellandator skulle jag satsa på en bra billig låda som säljs med nätaggregat integrerat. Detta blir både billigt och enkelt. Jag rekommenderar märket Antec.
Titta till exempel på:
NSK6580, från ca 1000 kr
NSK6580B, från ca 1000 kr
För en mellandator skulle jag välja ett nätaggregat på mellan 400 och 500 W. Lådan bör rymma en rejäl CPU-kylare, vilket alla towerlådor ovan gör. Undvik mer exotiska lådor om du inte vet vad du gör. Lådan ska ha gummiupphängningar för hårddiskar.
Välj en låda med plats för en rejäl 120 mm utblåsfläkt på baksidan. Anteclådorna ovan har det. På den platsen sitter en så kallade TriCool-fläkt. Montera bort den och ersätt den med en ännu tystare fläkt. Bra märken här är Nexus, Scythe eller Noctua.
Nexus Real Silent, från ca 100 kr
Scythe S-FLEX, 800 RPM eller 1200 RPM, från ca 150 kr
Noctua, 800 RPM eller 1200 RPM, från ca 200 kr
Varvtalet du ska välja på fläkten beror på hurvida fläkten ensam ska kyla lådan eller om den har hjälp av fläkten i nätaggregatet. Dvs, om lådan är uppdelad i flera kammare så att nätaggregatets fläkt inte suger ut luft ur den kammare där CPU:n finns kan det vara lämpligt att ha en lite snabbare fläkt, ca 1200 RPM. Om lådan däremot bara en enda kammare så kan du gott ha en 800 RPM-fläkt (som är tystare). För mellandatorn skulle jag säga att en kammaruppdelad låda är onödig.
Moderkort
Moderkort finns i två storlekar för hemdatorer (om man bortser från mer exotiska typer): ATX och mATX. "m" här står för "mikro" och visar att det kortet är mindre än det andra. Vissa towerlådor rymmer bara mATX medans andra klarar båda. Såvida du itne ska ha väldigt många instickskort så funkar mATX lika bra som ATX - och det mindre kortet ryms i många fler lådor.
Se till att moderkortet inte har några fläktar. Det börjar bli ovanligt idag men det händer.
Intel- eller AMD-CPU är en smaksak. Jag använder Intel här men det är inte alls nödvändigt.
Asus P5KPL-AM, från ca 500 kr
Gigabyte GA-G31M-S2L, från ca 500 kr
Gigabyte GA-73PVM-S2H, från ca 600 kr
För montera grafikkortet se till moderkortet har en PCI-E-plats av typ 16x.
Grafikkort
Nvidia eller AMD är religion. Välj det du känenr dig trygg med. Jag använder Nvidia då dessa fungerar bäst i Linux (än så länge). Se till att kortet du väljer är passivt kylt (dvs saknar fläkt). 256 MB eller mer grafikminne är lagom för budgetkort.
Asus GeForce EN9400GT Silent/HTP 512MB, från ca 500 kr
Asus GeForce EN9600GT Silent/HTDI 512MB, från ca 1200 kr
CPU och CPU-kylare
Se till att CPU:n inte har för stor termisk effekt, dvs blir för varm. 45 W är lågt, 65 W är medel och allt över är högt. Se till hamna på som mest 65 W.
Intel Core 2 Duo E7300 2,66GHz Box, från ca 1200 kr
Intel Core 2 Duo E8500 3,16GHz Box, från ca 1900 kr
Båda dessa är på 65 W och har två kärnor. Använd aldrig CPU-kylaren du får med, den låter alldeles för mycket. Som kylare välj en rejäl tung fläns med en stor fläkt, gärna 120 mm. Jag tycker personligen om kylarna man fäster även på baksidan av moderkortet - lite jobbigare montera men sen sitter de som berget och man behöver inte vara rädd för att de lossnar.
Om kylaren levereras med en fläkt (som inte är tyst nog) kan man byta den mot någon av dem i avsnittet om datorlådan ovan.
Beroende på CPU:n man valt kan man köra fläkten rätt långsamt. Prova själv vad som behövs för att hålla CPU:n på max 50-60 grader vid hård användning. Använd till exempel SpeedFan för att kolla temperaturen.
Det finns massor med bra kylare men ett exempel skulle kunna vara:
Noctua NH-U12P, från ca 600 kr
Använd en bra kylpasta för att fästa kylaren (använd inte den som skickas med kylaren):
Arctic Silver 5, från ca 50 kr
Hårddisk
Välj en tyst hårddisk. Bra märken är Samsung och Seagate. Välj en 7200 rpm-disk av typen SATA - IDE är utdöende.
Samsung SpinPoint F1 320 GB, från ca 500 kr
Minne
Välj 4 GB minne uppdelat på två moduler. Då har du rejält med minne utan betala jättemycket.
Corsair XMS2 2* 2 GB, från ca 500 kr
DVD
Såvida du inte ska använda dator för att titta på DVD-film kan du välja vilken som helst. DVD:er låter lite olika mycket när de snurrar så om du ska använda den mycket kan du forska lite på det området - det har jag inte gjort.
DVD-brännare, från ca 250 kr
Sammanfattning
En komplett dator utan skärm, tangentbord, mus och operativsystem blir då:
Låda: 1000 kr
Fläkt till låda: 150 kr
Moderkort: 500 kr
Grafikkort: 500 kr
CPU: 1200 kr
CPU-kylare: 600 kr
Kylpasta: 50 kr
Hårddisk: 500 kr
Minne: 500 kr
DVD: 250 kr
Totalt ca 5250 kr
Detta bygger på att man handlar alla delar där de är billigast och kommer troligen ge en massa extra fraktkostnad. Ett pris på ca 6000 kr är dock möjligt få i en enskild affär så det bara blir en frakt.
Så om du surfar, kollar din mail, chattar, spelar lite Flash- och Java-spel och kanske gör lite kontorssysslor kommer en sådan dator fungera perfekt för dig. Den klarar också av lite mer krävande applikationer men är ingen splelmaskin. Den är nästan helt tyst.
Jag frånsäger mig allt ansvar om något går fel när du använder denna guide. Det är svårt förutsäga allt och vet du inte vad du gör ska du be någon anna göra det. Speciellt viktigt är det att du håller koll på dina temperaturer så inget blir överhettat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar