2010-02-08

Om Apple sålt mat

Låt oss anta att det i framtiden dyker upp en ny mataffärkedja här i Sverige. Vi kan kalla den "Äpplet". Äpplet säljer riktigt bra mat. Kvaliteten är hög och det smakar mycket gott. Så långt är allt väl, men allt står inte rätt till.

Äpplet har nämligen sett till att varje gång du ska handla kommer en snäll kille fram till dig och följer med dig. Han puttar bestämt in dig i Äpplet även om du hade haft lust att gå till en annan affär, som till exempel ICA eller Konsum. De enda som handlar i andra affärer är de laglösa, de så kallade "Utbrytarna". De anses omoraliska och olagliga av Äpplets personal.

Väl inne i Äpplet finns det massor med kvalitetsvaror. Äpplet håller med en egen produktlinje varor, "Steves utvalda". Dessa varor håller hög kvalitet och är utvalda för att vara bra för dig enligt Äpplets forskning och åsikt. Det finns också varor från andra leverantörer. Dessa får dock inte konkurrera med Steves utvalda varor. Om Steves utvalda varor släppt en sylt få ingen annan sälja en sylt. Detta för att då skulle det ju kunna bli så att Steves utvalda varor blev utkonkurrerade inne i Äpplets affär - och hur skulle det se ut?

Det är inte heller tillåtet att i Äpplet sälja varor som är dåliga för dig. Varor med för mycket fett elelr socker finns inte på hyllorna. Inte heller varor som för vissa konsumenter skulle kunna ses som en risk eller kränkning får säljas. Så naturligtvis finns inga porrtidningar eller jordnötter. Tänk om någon fick ett allergiskt anfall.

För att få sälja sina varor i Äpplet måste man genomgå en ansökningsprocess. Om personalen på Äpplet inte har så mycket att göra knakse detta bara tar ett par veckor. Vid mer stressiga tider kan dock processen ta några månader. Om du sedan uppdaterar din produkt får du gå igenom processen en gång till - denna gång går det dock på bara några dagar.

Äpplet har också ett antal sponsoravtal med med andra företag. Om dessa företag har produkter till försäljning får inte heller någon konkurrera med dessa. Naturligtvis måste de ta hand om sina alierade.
I Sverige (och världen) idag finns det ett antal människor som allvarligt tycker det där vore helt ok om det fungerade som ovan när man skulle handla mat. Liknelsen är i mina ögon bra. Det enda den inte innefattar är att du har ju valet att inte alls besöka Äpplet, men då är du helt utestängd. Många konsumneter vet inte ens om valet för de tittar bara på den blänkande vackra Äppel-reklamen.

Om Apples produkter och deras AppStore är så fruktansvärt bra skulle dekunna öppna upp för konkurrens - och krossa den.

Men, det gör det inte. Undra varför.

1 kommentar:

Anonym sa...

Very Interesting!
Thank You!