2009-01-15

Att bygga sig en tyst dator - Budgetdator

Tänkte skriva nåt mer kreativt idag och inte bara klaga på vart samhället är på väg.

Jag har byggt många datorer åt mig själv och folk i min närhet. En av egenskaperna jag tycker är viktigast när det gäller att bygga en dator är att den ska vara tyst - och helst knäpptyst.
Under årens lopp har jag sparat på mig lite empirisk kunskap på området. Nuförtiden är det mycket lättare bygga sig tysta datorer (eller till och med köpa dem klara). Idag bryr sig folk mer om det, värre var det för några år sedan.

I alla fall, jag tänkte dela upp det i tre delar: Budgetdator, Mellandator och Tyst men kraftfull dator.

Så, välj den nivå du vill lägga dig på själv. Jag kommer skriva med lite priser, dessa kommer naturligtvis förändras.

Delar som är relevanta titta på för att göra en tyst dator är (utan inbördes ordning):
  • Datorlådan
  • Nätaggregatet
  • Moderkort
  • CPU
  • CPU-kylare
  • Grafikkort
  • Hårddisk
Lite mindre intressant är:
  • Minne
  • DVD/CD-ROM-läsare
Datorlåda och nätaggregat
På denna prisnivå skulle jag satsa på en bra billig låda som säljs med nätaggregat integrerat. Detta blir både billigt och enkelt. Jag rekommenderar märket Antec.

Titta till exempel på:

NSK4480, från ca 800 kr
NSK4480B, från ca 800 kr.
NSK3480, från ca 900 kr
NSK6580, från ca 1000 kr
NSK6580B, från ca 1000 kr

För en budgetdator räcker 380 W effekt. Lådan bör rymma en rejäl CPU-kylare, vilket alla towerlådor ovan gör. Undvik mer exotiska lådor om du inte vet vad du gör. Lådan ska ha gummiupphängningar för hårddiskar.

Antec skickar med så kallade TriCool-fläktar där man kan ställa in tre olika hastigheter, ställ dessa på lägsta varvtal.

Moderkort och grafikkort
Moderkort finns i två storlekar för hemdatorer (om man bortser från mer exotiska typer): ATX och mATX. "m" här står för "mikro" och visar att det kortet är mindre än det andra. Vissa towerlådor rymmer bara mATX medans andra klarar båda. Jag tycker att man alltid ska köpa mATX för budgetdatorer så passar det i de flesta lådor.

Välj ett moderkort med integrerat grafikkort. Idag finns det hyffsat snabba grafikkort integrerade.

Se också till att modekortet inte har några fläktar. Det börjar bli ovanligt idag men det händer.

Intel- eller AMD-CPU är en smaksak. Jag använder Intel här men det är inte alls nödvändigt.

Asus P5KPL-AM, från ca 500 kr
Gigabyte GA-G31M-S2L
, från ca 500 kr
Gigabyte GA-73PVM-S2H
, från ca 600 kr

Notera att de inbyggda grafikkorten inte duger till att spela moderna 3D-spel (i någon större omfattning).

CPU och CPU-kylare
Se till att CPU:n inte har för stor termisk effekt, dvs blir för varm. 45 W är lågt, 65 W är medel och allt över är högt. Se till hamna på som mest 65 W.

Intel Celeron E1200, från ca 500 kr
Intel Core 2 Duo E4500, från ca 1000 kr.

Båda dessa är på 65 W och har två kärnor. För kontorssysslor och surf funkar båda bra. Använd aldrig CPU-kylaren du får med, den låter alldeles för mycket.

Zalman gör billiga kylare som håller en hyffsad ljudnivå. Välje en med så stor fläkt som möjligt, 80 mm är litet, 92 mm mellanstort och allt större är stort. Zalman skickar med en fläktkontroller, Fanmate 2. Denna kan du ofta vrida ner så fläkten kör på lägsta varvtalet men det beror på vilken CPU du valt. En CPU kan bli ca 50-60 grader varm utan att må dåligt. Du kan mäta temperaturen med ett program likt SpeedFan men enklast är det att köra datorn hårt en 15 minuter och sen boota om den och gå in i BIOS-menyn där man nästan alltid har ett ställe man kan läsa av sensorerna. Om CPU:n är över 50 grader då vrid upp fläkthastigheten lite.

Zalman CNPS7000C-AlCu
, från ca 300 kr

Använd en bra kylpasta för att fästa kylaren (använd inte den som skickas med kylaren):

Arctic Silver 5, från ca 50 kr

Hårddisk
Välj en tyst hårddisk. bra märken är Samsung och Seagate. Välj en 7200 rpm-disk av typen SATA - IDE är utdöende.

Samsung SpinPoint F1 320 GB, från ca 500 kr

Minne
Välj 4 GB minne uppdelat på två moduler. Då har du rejält med minne utan betala jättemycket.

Corsair XMS2 2* 2 GB, från ca 500 kr

DVD
Såvida du inte ska använda dator för att titta på DVD-film kan du välja vilken som helst. DVD:er låter lite olika mycket när de snurrar så om du ska använda den mycket kan du forska lite på det området - det har jag inte gjort.

DVD-brännare, från ca 250 kr

Sammanfattning
En komplett dator utan skärm, tangentbord, mus och operativsystem blir då:

Låda: 800 kr
Moderkort: 500 kr
CPU: 500 kr
CPU-kylare: 300 kr
Kylpasta: 50 kr
Hårddisk: 500 kr
Minne: 500 kr
DVD: 250 kr

Totalt ca 3500 kr

Detta bygger på att man handlar alla delar där de är billigast och komemr troligen ge en massa extra fraktkostnad. Ett pris på ca 4000 kr är dock möjligt få i en enskild affär så det bara blir en frakt.

Så om du surfar, kollar din mail, chattar, spelar lite Flash- och Java-spel och kanske gör lite kontorssysslor kommer en sådan dator fungera perfekt för dig. Den är nästan helt tyst.

Om du behöver en dator som är lite mer kraftfull och inte viker sig för alla 3D-spel så ska du kolla på nästa blogginlägg: "Mellandator".

Jag frånsäger mig allt ansvar om något går fel när du använder denna guide. Det är svårt förutsäga allt och vet du inte vad du gör ska du be någon anna göra det. Speciellt viktigt är det att du håller koll på dina temperaturer så inget blir överhettat.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för en bra guide.

Skulle vilja slå ett slag för kontakten med underlaget. Märker stor skillnad på vilket underlag jag ställer min dator på. Det billiga lätta bordet från IKEA ger ljud i hela lägenheten medans tyngre möbler eller golv ger lägre ljud.

Att ställa datorn på en dämpande matta gör även det susen. Kan vara bra att tänka på till externa hårddiskar.

I en annan del av verkligheten sa...

Absolut en bra synpunkt. Att ställa datorn på en matta eller något annat lite halvmjukt kan göra stor skillnad. Kommer skriva mer om det i de komma inläggen.