2008-11-28

Dreamhack 2009 - Stämda till förbannelse?

Om förespråkarna för IPRED får som de vill kan Dreamhack 2009 bli en nagelbitare för arrangörerna.

IFPI har ju erkänt att de ger blanka fan i vem som gjort upphovsintrånget ("stölden" i deras värld). Med lite slutledning innebör ju det att arrangörerna för Dreamhack kommer stå skyldiga för vad alla deras besökare gör på nätet. Skadeståndskraven kanske kommer regna in.

"Sambo: Min sambo står på vårt Internet. Blir det hon som kommer att bli ansvarig för min olagliga fildelning?
Per Sundin: Ja det blir hon. mvh Per"

"Trådlöst: Hej jag avänder min grannes trådlösa nätverk. Blir det han som kommer att bli ansvarig för min olagliga fildelning?
Per Sundin: Det stämmer! Att idag inte skydda sitt trådlösa nätverk med tex inloggning är väldigt osmart. Mvh Per"

Den som lever får se.

En annan sak jag bara måste kommentera är Schlingmanns idé:

"Schlingmann vill införa gränser för hur mycket man ska ha fildelat för att till exempel ett skivbolag ska få ut namn och adress."

Men hur går det ihop?

För det första, bakom ett IP kan flera personer finnas. Ingen vet vem som gjort intrånget vid ett visst tillfälle. För det andra, folk byter IP oftare än kläder. En viss ISP kan ha tilldelat olika kunder samma IP under en ganska kort tidsrymd. Eftersom privatpolisen inte kan se dessa faktorer innan de begör ut uppgifter (och ingen domstol heller kan se det) så faller det hela pladask.

Eller hur tänkte han?

3 kommentarer:

Rikard sa...

Svar på sista frågan:

Han tänker inte alls. Han reagerar med FRA-lagsreflexen och försöker få en tandlös mildring av en från grunden rättsvidrig lag att se lite bättre ut med förhoppningen att opinionen ska svänga.

Anonym sa...

Det är inte alls säkert. Det beror på om Dreamhack är att betrakta som en operatör eller inte.

Än så länge har vi ju inte ens fått ledtrådar hur lagen kommer att tolkas.

Det kan snabbt bli omrimligt det här, när Dreamhack (så väl som Café Kaka och Max Hamburgare) måste registrera alla besökares personuppgifter.

Fredrik sa...

Absolut kommer det bli tolkningsfrågor. Dock kräver ju inte lagen att man är en operatör - det räcker med att man tillhandahåller en tjänst - och det gör ju både Dreamhack, Café Kakan och Max.
Jag tror det första "de" kommer vilja göra är att ge sig efter TPB för att begära ut deras uppgifter.