2008-12-10

De elaka uppladdarna och de inte fullt så eleka nedladdarna

Följande tycker jag illustrerar hur väl pålästa på området våra kära folkvalda är:

Från: stefan.johansson@justice.ministry.se

Hej Fredrik,


Vi är fullt medvetna om att de fildelningsprogram som oftast används idag är konstruerade så att man automatiskt laddar upp när man laddar ned. Den föreslagna regleringen är dock tänkt att tillämpas även om detta ändras. Genom de aktuella skrivningarna markeras att det är allvarligare att göra t.ex. en film eller en låt tillgänglig för alla som är uppkopplade mot fildelningsnätverket än att ladda ned en film eller en låt för privat bruk.

Mvh
/Stefan
Så, lagen de ska införa är skriven för framtiden! En framtid då alla bara laddar ner men ingen upp.

Idiotiskt.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Nej, inte alls idiotiskt.

Så det skulle vara lika harmlöst att vara den som rippade dvd'n i första skedet och i egenskap av releasegrupp lade ut den på nätet eller bara en i massan som aldrig skulle kunnat rippa en skiva ordentligt som laddar hem?

Sedan att de väldigt sällan lyckas få tag på dem som är med i releasegrupperna är väl en annan femma.

Anonym sa...

Så det skulle vara lika harmlöst att vara den som rippade dvd'n i första skedet och i egenskap av releasegrupp lade ut den på nätet eller bara en i massan som aldrig skulle kunnat rippa en skiva ordentligt som laddar hem?

Bra fråga, och svaret är enkelt: JA, det är lika harmlöst

Fredrik sa...

Att säga att uppladdare är samma sak som de som rippar är helt fel. I till exemepel Bittorrent är ju alla nedladdare också uppladdare. Scene-folket osm sköter ripparna sitter troligen inte ens och laddar upp filer på fildelningsnätverk, det låter de den stora massan göra åt dem.

Anonym sa...

Spela inte dumma nu tack. Om vi säger den som lägger upp torrenten i första början då, den personen som gör den tillgänglig för vidaredistribution.

Det är personen som gör sakerna tillgängliga från första början som de vill åt med den formuleringen.

Leo sa...

Anonym,

Var inte fånig nu. Om de ville komma åt originaldistributören borde de väl ha skrivit det i lagen?

Som lagen är skriven nu, kommer den att gälla alla som fildelare, även om de bara "laddar ner" (de laddar också samtidigt upp).

Anonym sa...

Hur definierar man en originaldistributör? Den som rippar filmen eller den som lägger upp den på nätet? Och vad är att lägga ut den på nätet om inte att ladda upp den?

Och hur skall man ta hänsyn till det rent juridiskt? "nej, jag var inte den som lade upp den först på internet då jag lade upp den på piratebay, den fanns ute på powerbits tidigare". Så vem är orginaldistributören då?

Men ja, lagen gäller alla fildelare, ack och ve, man kan faktiskt bli straffad för något olagligt. Välkommen till verkligheten.

Fredrik sa...

Det jag blir upprörd över är inte främst det att man kan bli strffad för något olagligt utan att lagen skrivs luddigt för att låtsas betyda en sak men i praktiken kommer den användas helt annorlunda.