2008-12-16

Ops?

Senaste modet är som alla vet övervakning och censur. Att våra kära politiker nu vill censurera bort alla utländska spelbolag (som inte godkänts av pappa staten) från Internet kommer ju inte direkt som en oväntad nyhet.

Filtreringen ska enligt utredning ske med hjälp av två metoder:
  1. DNS-filtering.
  2. IP-blockering.
Det första kommer ta ungefär 15 sekunder ta sig förbi om man vet hur man ska göra.
Folk vet ju dessutom detta redan sedan problmen med det så kallade "barnporrfiltret" som användes för att försöka stänga ner The Pirate Bay.

Nummer två är inte fullt lika enkelt komma förbi. Kommer gå att göra med olika anonymitestjänster som tillhandahåller VPN. Troligen får man anlita en utländsk aktör eftersom politikerna säkert kommer försöka täta denna brist - och inte tillåta svenska tjänsteleverantörer att ge tillgång till ett fritt Internet.

Men det mest intressanta är:

Hur har de tänkt att lösa faktumet att flera webbsidor kan dela IP-adress. Det är till och med ganska vanligt. Webhotell har ju inte oändligt med IP-adresser och HTTP-protokollet ger denna lösning.

Låt säga att Piratpartiet och Olles spel och dobbel båda finns på ett webbhotell och har samma IP-adress. DNS-spärren kan slå ut den ena men inte den andra - men det tar som sagt 15 sekunder komma förbi denna. IP-blockering däremot kommer inte kunna göra det. Man har då två val; tillåta båda eller tillåta ingen. Ops.

Så kära politiker, hur ska ni göra där?

3 kommentarer:

Martin a.k.a NPC]Otyg sa...

Stänga båda, spel (som inte styrs av Svenska Spel) är farligt för svenskar och måste stoppas. Collateral damage är sånt man får tolerera.

Eller rättare sagt, man kommer inte inse att flera sidor kan finnas bakom en ip-adress. Kan man inte inse det när man pratar om IPRED så lär man ju inte inse det i fallet med utländska spelbolag.

Anders Andersson sa...

Nu är det för den skull inte omöjligt att filtrera trafik också till en och samma IP-adress med avseende på vilken URL man efterfrågar. Jag menar, kan målservern se vilken information klienten begär, så kan en proxy på vägen ("man in the middle") också göra det. Kryptering? Äsch, det är bara att fejka certifikaten; det är ändå så få som kollar att signaturerna stämmer...

Mitt ogillande av förslaget grundar sig i stället på att politikerna inte tar i tillräckligt mycket i sina försök att stoppa den epidemiska brottsligheten. Varför hålla på och gulla med enskilda IP-adresser? Om det finns ett bonsaiträd på en enda IP-adress, då bör man blockera den ansvarige operatörens samtliga nät och hindra hans kunder från att besöka våra webbplatser eller skicka e-post till oss. Om man dessutom gör det frivilligt för oss utomstående att beröras av blockeringen, då är det en svartlistning jag skulle stödja. De företag som tjänar grova pengar på att misshandla bonsaiträd måste utplånas från jordens yta, och det gör man genom att beröva dem deras kunder - inte genom att hindra en obetydlig grupp nätanvändare från att titta på bonsaiträd helt gratis.

Samma sak med företag som uppmuntrar till hasardspel. Varför skjuta mygg med kanoner, när det finns kärnvapen?

Anonym sa...

Förbjud och censurera allt! Tillåt endast det som har certifierats av staten! Inför regler om Internet-körkort så att inte vem som helst kan komma åt all hemsk information som finns där!

Hur länge skulle vi vanliga medborgare klara oss om vi inte hade den svenska statsmakten som sade åt oss vad vi ska vara intresserade av på nätet?