2009-04-04

Input lag - Bildfördröjning på din TV

Känner att jag måste dra fram detta problem lite i ljuset. Tillverkarna verkar vilja mörka problemet. Vissa verkar totalt ignorera det.

Vad är det då för problem? Problemet finns i din platt-TV såvida du inte haft tur eller var "skicklig" när du köpte den.

Dagens platt-TV-apparater är fulla med elektronik och programvara som gör massor med bildförbättringar. Bilden måste också skalas upp eller ned då signalen inte alltid motsvara vad TV:n kan visa. All denna bildbehandling har sitt pris, och priset är tid. Från signalen kommer in i TV:n genom en port (HDMI eller liknande) tar det en viss tid för TV:n att behandla denna signal innan den kan visas upp på skärmen. Moderna TV-apparater har i dag en fördröjning (input lag) på mellan ca 1 ms och upp till över 100 ms.

Blanda inte ihop födröjningen med responstiden. Responstiden är tiden det tar för en pixel (bildelement) att byta färg. Hög responstid är också dåligt - men ett helt annat problem.

Vad betyder då detta? Jo, om du spelar ett spel som kräver någorlunda snabba rörelser (säg actionspel, bilspel, sportspel eller liknande) så kommer den bild du ser ha hänt för upp till 1/10 sekund sedan. När du ser att bilen håller på att köra i diket så har det redan hänt! Vissa spel har inställningar för att kompensera detta (Guitar Hero är ett exmpel) som löser problemet delvis.
Om du ska koppla in en extern förstärkare får du se upp med. Det kan vara så att ljudet inte fördröjs lika länge som bilden så att läpprörelser kommer ur synk. De interna högtalarna har ofta inbyggd fördröjningen, men den slutar ofta fungera med externa högtalare. Vissa förstärkare har inställningar för att kompensera detta.

Så, i princip alla TV:apparater idag är dåliga eller rätt dåliga spela spel på. Hur mycket du lider beror på fabrikat och hur passa duktig du är själv. Är du en mer krävande spelare lär du känna av fördröjningen mer. Ska du koppla in externa högtalare ska du också tänka till.

Men, har det inte alltid varit såhär då? Nej, gamala tjocka TV-apparater (CRT) hade inte detta problem alls. De genomförde i princip ingen bildbehandling. Detta är något som uppkommit på senare år och de alltmer avancerade bildförbättringsfunktionerna och högupplösta panelerna gör att problemet blir till och med större.

Men hur kan man undvika detta då? Det finns några saker man kan göra:
 • Se till stänga av så många bildförbättringsfunktioner som möjligt. Har TV:n ett "game mode" eller kanske "pc mode" kan dessa hjälpa mycket. Notera att bilden kanske inte blir lika fin i dessa lägen - då de dyra bildförbättringsfunktionerna du lade tusenlappar på inte används längre.
 • Se till använda en upplösning som ligger nära eller helst exakt lika som vad TV:n kan visa. På en Full-HD-TV välj då upplösningen 1080p.
 • Om du inte spelar utan bara tittar på film eller liknande (utan tvåvägsintereraktion) och får problem när du kopplar in en extern förstärkare och högtalare, kan du ibland använda förstärkarens inbyggda funktion för att fördröja ljudet. På så sätt blir bild och ljud i synk igen. Detta går ofta bara upp till ett maxvärde (som kanske är 100 ms).
 • Som nämnt tidigare så har vissa spel (som tex musik-spel) har en funktion för att ta hänsyn till lagget. Detta går ju bara i vissa spel tyvärr på grund av naturlagarna.
 • Välj en TV som gör det här bra!
Den sista punkten är ju lättare sagt än gjort. Jag har forskat lite i ämnet för min egen del och detta är mina resultat. De är helt ovetenskapliga och ett hopkok av olika källor i forum och recensioner.
 • Undvik Philips, de har ofta över 100 ms fördröjning, sämst av alla. Ändring idag 2010-06-18: Ryktet säger att vissa Philips har 100 ms+ i "vnaligt" läge men riktigt bra värden i "Game mode". Omdet är sant kan de ju fungera bra för spel. Om du dock vill använda den med extern förstärkare eoch högtalare för film kan det ändå bli problem. Då vill man ju kanske inte köra game mode utan bildförbättringsfunktioner och förstärkare kan ofta inte fördröja ljudet så långt som 100 ms eller mer.
 • Undvik LG, ingen verkar veta hur de är. Ändring idag 2010-06-18: LG har fått en hel del bra modeller nu. Jag har inte koll på de senaste men serien LH4000 har en lag på ca 10 ms. Även de äldre LH2000- och LH3000-serierna sägs ha bra. Om någon vet om nyare LG-serier kan de väl lägga en kommentar.
 • Panasonics plasmor i upplösning 1024*768 (dvs HD-ready) har bra värde (ca 10 ms), deras Full-HD-plasmor har mindre bra värden (30 ms eller mer). Bra apparater här är PX70 och PX80. Ändring idag 2010-06-18: Panasonic har släppt flera riktigt bra Full HD-plasmor som till exempel G10-serien. Även här har jag inte full koll på de nyare modellerna. Skriv en kommentar om du vet något.
 • Samsung har överlag ganska dåliga värden. I "game mode" håller de ca 30 ms, annars 60 ms.
 • Sonys äldre är för mig okända. Bland de nyare ses W4000 och W4500 som har under 10 ms i alla lägen, riktigt bra alltså. V4000 har troligen samma bra värden. W5500 (deras senaste modell) har 30 ms i "game mode", 60 ms annars. Sony har alltså lyckats med konststycket att försämra sin apparater.
 • Vissa säger Sharp ska ha hyffsat bra värden.
 • De dyra Pioneer-plasmorna har bra värden sägs det, men kostar skjortan istället.
För framtiden hoppas jag detta blir uppmärksammat och löst. Det är ett värde mycket viktigare än responstid (när denna är så låg som den ändå är) men ändå vet ingen om vad det är. Tillverkarna själva vet antingen inte om vad det är eller så ignorerar de problemet. De mäter aldrig detta värde - kanske för att de inte vill berätta hur dåligt det är. Försäljare har ingen aning om detta heller. De bara maler på i gamla invanda spår om hur bra 100Hz är för sport och varför man inte ska koppla plasman till datorn (vilket inte gäller längre).

Om någon har någon mer information att ge (värden för andra fabrikat eller modeller) eller vill tipsa om någon anna som är ett bra köp, skriv gärna en kommentar.

För dig som är lite nyfiken och driven kan besöka denna sida om hur man mäter fördröjningen
Det du behöver är bara en webbläsare, två bildvisare (den ena ska helst vara en CRT eller en snabb datormonitor, samt TV:n du vill mäta på) som visar samma bild och en kamera.

6 kommentarer:

Anonym sa...

riktigt bra artikel som förhoppningsvis hjälper många som inte riktigt förstår sig på fenomenet. Tyvärr så är den gruppen av människor som över huvud taget märker av input-lag så liten att tillverkarna inte ens orkar bry sig. De vet att det fungerar med det gamla vanliga, klistra dit en fet klisterlapp där det står 100Hz, eller vad det nu hittat på, som ska hjälpa dem att sälja sina dyra skärmar.

Anonym sa...

Köpte en Sony KDL-40W 5500 i veckan, märkte direkt av input lagget. Eftersom man är en spelnörd så lämna jag tillbaka TV'n.

Har börja läsa på mer om just bildfördöjning, och hade siktat in mig på en KDL-40w 4000 som ska vara kanske den snabbaste när de gäller bildfördröjning, 5 ms!!!

Men fick just läsa att det inte går att stänga av sharpness funktionen på den TV'n, vilket betyder att när man browsar internet eller nått på TV'n så blir texten extremt smal och svår och läsa.

Så nu vet jag inte längre om det finns en riktigt bra TV för en kräsen spelnörd. :/

I en annan del av verkligheten sa...

Det verkar som om Panasonics nya plasmor har bra låg lag (ca 10 ms, dock obekräftat av mig - om någon mätt, skriv!) både i HD Ready- och Full HD-utföranden. Man får dock plasmans fördelar och nackdelar på köpet.

Anonym sa...

Det är framförallt bildprocessorns skalning / anpassning av bilden i skärmen och detta är mkt olika för både fabrikat och modeller. Sträva därför efter att ha en monitor som inte hanterar bilden alls dvs ren 1080p ex.

Problem 2 är att spel och konsoler kör på lite olika upplösningar, mkt är ex 720p på PS3/XBOX,
Wii suger när det gäller inputlag och är ett separat problem. Dator handlar om grafikkortet.
Vissa spel går man dessutom helst ned i upplösning för att optimera (om du är hardcore). Men visst blir 1080p allt vanligare...

En del låter hemmabiostärkaren ta hand om bilden dvs deras kretsar är snabbare än många skärmars bildhantering pga dyrare/bättre processorer etc i dem. Men det är svårt att veta hur snabba de är, har hört siffror från 5 till 30...

Man kan ex mäta ljuddifferansen för att få fram detta dvs om din AV-receiver har inbyggd ljudsynk som du kan kolla upp så ser du inputlagget då den "fördröjer" ljudet för att passa med bilden.

Söker själv en skärm/lösning som kan klara allt... man vill ju att film och sport ska funka bra med.

Och här är en annan stötesten, hur du tar in tv-signalen, dekodrar för kabeltv är fortf usla, de för satellit ligger före...

Söker mer info fn om
PLASMA : LG 60PS8000 ca30kkr
PLASMA : Panasonic TXP54Z11 ca60kkr
LCD : Sony KDL-52Z5500 ca33kkr
LED : Samsungs gen.8 kommer i större bättre storlekar senare i år

Ska luska mer om AV-lösningen med... ngn som har mer info plz share.. :) happy hunting...

Marcus Dicander sa...

Input lag beror delvis på spelet:
http://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-lag-factor-article

Den mest seriösa artikeln jag läst om fenomenet:
http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3601

Båda två skrevs lååångt efter bloggposten.

Anonym sa...

Input laggen kommer även när man kör in en signal via HDMI från en mediaspelare. Även faktiskt lite lag på vanliga program. Extremt irriterande på en ny dyr TV. Frågan är hur man löser problemet. Stänger man av bildförbättring så kunde man behåll den gamla TV:n.